Een prachtige 50ste editie van het galaconcert!

Een prachtige 50ste editie van het galaconcert!

Het jaarlijkse galaconcert van de Nationale MS-Liga vond plaats op dinsdag 19 maart 2024, zoals gewoonlijk in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel. Het was een extra feestelijke editie: de 50ste uitgave van het galaconcert sinds 1958, onder het erevoorzitterschap van Z.E. de heer Philippe Brandt, ambassadeur van Zwitserland in België. De 900 aanwezigen genoten met volle teugen.

Na een mooie speech van voorzitter Charles van der Straten Waillet (lees de volledige toespraak hieronder), pakten de uitvoerders de zaal moeiteloos in. Het muziekgezelschap was (net als in 2019 en 2015) het Orkestraal Ensemble van Brussel, opnieuw met dirigent Jacques Vanherenthals, ter begeleiding van sopraan Julie Gebhart, bariton Erol Ramadanovic en het Koor van de Europese Unie, onder leiding van Dirk De Moor. Zij brachten een feestprogramma van Italiaanse, Franse en Oostenrijkse lyrische muziek: composities van Berlioz, Bizet, Delibes, Donizetti, Gounod, Puccini, Rossini en Verdi. Na het concert werd dankzij de steun van mecenassen nog een drankje aangeboden aan de gasten in de wandelgangen van het gelijkvloers en in de foyer, waar ook sopraan Julie en bariton Erol rondwandelden. 

Dank gaat naar de deelnemers, sponsors, medewerkers en vrijwilligers. De opbrengst van dit concert zal zoals altijd goed besteed worden aan de zorg voor en begeleiding van personen met MS. 

Woord van de Voorzitter

Geachte leden, Excellenties, Minister van Staat, Voorzitters, Generaals en hoge officieren,

Beste gasten,

Beste vrienden,

Onze erevoorzitster, Prinses Hélène de Merode, mijn collega’s van de Nationale Liga, van de Gemeenschapsliga’s en van het Inrichtend comité van het Gala danken u van harte voor uw aanwezigheid vanavond, voor de 50ste uitgave van het Galaconcert sinds 1958.

Voor deze speciale editie konden we niet anders dan Europa en het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in de kijker zetten. Het is dus vanzelfsprekend dat het Inrichtend comité aan het Koor van de Europese Unie gedacht heeft onder leiding van Dirk De Moor. Samen met de solisten Julie Gebhart en Erol Ramadanović zullen ze ons meeslepen naar het hart van de Italiaanse, Franse en Oostenrijkse lyrische muziek uit de 19de eeuw. Dit alles begeleid door het Orkestraal Ensemble van Brussel met Jacques Vanherenthals als dirigent.

Beide solisten delen minstens één gemeenschappelijk kenmerk: de Koningin Elisabeth Muziekkapel. Julie Gebhart was daar in residentie van 2017 tot 2021 en Erol Ramadanović vervoegde de Muziekkapel in oktober van verleden jaar. Voor ons is het een uitgelezen gelegenheid om een eerbetoon te brengen aan wijlen Graaf Bernard de Launoit die ons verleden jaar op 23 maart verlaten heeft. Hij lag onder meer aan de basis van de “Nieuwe Kapel” met wie de Liga ettelijke malen heeft samengewerkt voor de programmatie van haar concerten.

Eens te meer vindt u in ons programmaboek de virtuose beschrijving van de opgevoerde werken door Stéphane Gilbart, taalkundig bijgestaan door Reinhilde Demets en Bea Sebrechts.

Zoals verleden jaar is er geen pauze voorzien maar wel een gelegenheid om wat bij te praten bij een hapje en een drankje in de wandelgangen van het gelijkvloers en in de Foyer. Een uitgelezen moment voor de vrienden van de Liga, van de Universitaire Stichting en van het “Festival Collegium Vocale Crete Senesi” om Damien Wigny te gedenken. Hij was een groot humanist en mecenas, die in april 2023 overleed, kort na ons Concert. Damien was een zorgzame, onbaatzuchtige, stralende en edelmoedige man, een belezen kunst- en kultuurliefhebber en een vriend van onder meer de Liga, waarvan hij samen met zijn echtgenote, gedurende 25 jaar lang het Inrichtend comité heeft gesteund. Hij was ook een persoonlijke vriend. Ook hij heeft de groeiende kring van geliefde verdwenen vrienden vervoegd. Wij dragen deze avond aan hem op.

Verleden week vond de “Brain Awareness Week” plaats onder toezicht van de Belgian Brain Council waarvan de Liga een stichtend lid is. “Ons briljante brein” zoals professor Steven Laureys dit orgaan noemt, is, samen met het ruggenmerg, de plek waar een MRI de witte vlekken die wijzen op multiple sclerose kan helpen detecteren en de gelegenheid biedt om in te grijpen. Volgens de neurologen blijft een snelle toegang tot magnetische resonantiebeeldvorming essentieel voor het diagnosticeren en controleren van de ongeveer 13.000 mensen met MS in  ons land.

Ik maak van deze gelegenheid gebruik om de uittredende voorzitter van onze Medische Adviesraad, dr. Danny Decoo alsmede zijn opvolger, professor Vincent van Pesch en hun collega’s te danken voor hun inzet voor onze vereniging. In hun drukke leven vinden ze de tijd om met ons van gedachten te wisselen over de vooruitgang en uitdagingen op medisch gebied en in het leven van de patiënten en zodoende onze voorlichting wetenschappelijk te onderbouwen.

We stellen trouwens met veel voldoening vast dat het RIZIV, met de steun van de Koning Boudewijnstichting en andere sponsors, de opleiding van “Patient Expert” in hun eigen ziektedomein promoot. Eenmaal de cursussen voltooid, zullen deze Patient Experts beter in staat zijn om de verschillende spelers in ons gezondheidssysteem te adviseren om hun diensten effectiever, efficiënter en patiëntgerichter te maken. We zijn gelukkig dat beide Gemeenschapsliga’s voortaan een aantal gediplomeerde Patient Experts tellen.

Ook dit jaar drukken we onze grote erkentelijkheid uit aan de Luchtcomponent van het leger, onder bevel van generaal-majoor Thierry Dupont, die de Liga’s en de MS-expertisecentra nabij de vliegbasissen grootmoedig steunt. Dankzij hen hebben tientallen personen met MS in het verleden tot driemaal toe de Mont Ventoux kunnen beklimmen en zal een nieuwe groep in september van dit jaar andermaal de beklimming van een bergtop van het Mont Blancmassief wagen. Het is een opwindende ervaring, een prestatie voor velen en een symbool voor al diegenen die obstakels en beproevingen in hun dagelijks leven moeten overwinnen. Dankzij het commando van Comopsair zijn we erin geslaagd om samen met personen met MS een vriendschappelijke en vruchtbare relatie op te bouwen met dit elitekorps.

We zijn ook bijzonder dankbaar voor de steun van onze donors, van onze trouwe sponsors, en mecenassen en u allen die vanavond aanwezig zijn.

Ik dank ook mijn collega’s van de Gemeenschapsliga’s, voorzitters, bestuurders en directeurs, voor het buitengewoon werk dat ze verrichten ten behoeve van hun leden, in samenwerking met honderden vrijwilligers. Zij doen opmerkelijk werk om de levenskwaliteit van de personen met MS nog te verbeteren.

Mijn laatste dankwoorden zijn voor het Inrichtend comité en mijn naaste medewerkers zonder wie we onze talrijke opdrachten niet zouden kunnen volbrengen.

Ik wens iedereen een prachtige avond toe.

 

Baron Charles van der Straten Waillet

Voorzitter